![]() |
Tweet |
Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehdit eden gıdaların ifşasına devam ediyor. Bakanlık, 13 Mayıs tarihinde yaptığı açıklama ile 'Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar' listesinde güncellemeye gitti. Bu güncellemede, çok sayıda zeytinyağı, tereyağı ve peynir üreticisinin yanı sıra 7 sucuk markası da listeye eklendi.
Bakanlık tarafından açıklanan liste, üretimlerinde hileli ve mevzuata aykırı içerikler tespit edilen firmaları içermektedir. Bunlar arasında büyük bir kısmı Türkiye’nin farklı illerinde üretilen sucuk markaları yer aldı. Sakarya, Konya, Afyonkarahisar ve İstanbul merkezli üreticiler, hileli üretim tespiti yapılan firmalar arasında öne çıkıyor.
Bakanlık tarafından duyurulan 7 sucuk markası, yapılan testlerde sakatat, mekanik ayrılmış kanatlı eti ve soya gibi istenmeyen ve sağlık riski taşıyan içeriklere rastlandığını belirtti. İşte o markalar:
Öztürk Sucukları: Sakarya’da üretilen ve Türkiye çapında satışı yapılan bu markada, sakatat (baş eti) tespit edildi.
Akkoyun: Altun Pazarlama Ticaret Limited Şirketi tarafından üretilen Akkoyun marka dana sucuklarında deri dokusu ve kanatlı eti bulundu.
Ertürk Et ve Et Ürünleri: Ertürk marka sucuklarda mekanik ayrılmamış kanatlı eti ve soya tespit edildi.
Afyon Efem Sucukları: Afyonkarahisar’da üretilen bu markada, piliç sucuklarında 'mekanik ayrılmış kanatlı eti' kullanıldığı ortaya çıktı.
Ceylaner: Ceylaner marka piliç sucuklarda da 'mekanik ayrılmış kanatlı eti' tespit edildi.
Keyf-i Sucuk: Afyon ilinde üretilen bu markada ısıl işlem görmüş piliç sucuklarında mekanik ayrılmış kanatlı eti bulundu.
Afyon Gürkasap: Merkil Deniz Ürünleri Gıda İçecek Ticaret tarafından üretilen Afyon Gürkasap marka dana sucuklarında kanatlı eti tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, mevzuata aykırı içerikler taşıyan gıda ürünlerinin halk sağlığını tehdit edebileceğini vurguladı. Bakanlık, bu tür hileli üretimlerin tespit edilmesinin ardından, gerekli denetimlerin artırılacağını belirtti.